Tarnów - Rzeszów porównania

Wiadomości "z miasta".
ODPOWIEDZ

daniels90
Proedroj

Re: Tarnów - Rzeszów porównania

Post autor: daniels90 »

To jak szybko rozwija się Rzeszów jest wręcz nie do opisania. W Tarnowie teatr nie miał pieniędzy na nowe premiery, musiał zmniejszyć zatrudnienie- w Rzeszowie teatr buduje nową scenę za 85 milionów...

Awatar użytkownika

pan_wAZOn
Prytan

Post autor: pan_wAZOn »

"dofinansowanie Projektu w ramach programu regionalnego Fundusze Europejskie dla Podkarpacia 2021-2027 pn. „BUDOWA NOWEJ SCENY TEATRU IM. WANDY SIEMASZKOWEJ W RZESZOWIE „.
Całkowita wartość Projektu: 85 411 382,31 PLN
Wkład własny tj. dotacja celowa z budżetu Województwa Podkarpackiego: 40 776 750,16 PLN
Całkowite wydatki kwalifikowalne Projektu: 67 546 356,16 PLN
Dofinansowanie ze środków UE: 44 634 632,15 PLN
Planowany okres realizacji Projektu: 01.2025 r. – 12.2029 r."

-- koniec cytatu - tak na szybko skopiowane z www Teatru w Rzeszowie...

i pytanie - ile z tych 85 baniek wyłożył Rzeszów jako miasto, ze swojej kasy???

Teatr w Tarnowie jest instytucją miejską, ten w Rzeszowie jest "wojewódzki" -- moim zdaniem porównałeś rzeczy nieporównywalne,
akurat ten argument na szybkość rozwoju Rzeszowa moim zdaniem totalnie z d...py;
"Pan Jan z Suwalszczyzny idąc na polowanie przez pomyłkę zabrał papierosy syna - do południa upolował: niebieskiego kangura, jednorożca i dwa smoki..."

daniels90
Proedroj

Tak, wiem, że jest to teatr wojewódzki. Co do rozwoju Rzeszowa- jeśli teatr buduje kolejną scenę, to znaczy, że ludzie chcą chodzić do teatru i jest na to spore zapotrzebowanie. Rozwój miasta ro również inwestowanie w kulturę, poszerzanie oferty, która przyciągnie mieszkańców i turystów do miasta.
W ubiegłych latach w lokalnych tarnowskich mediach regularnie można było wygrać bilety do teatru za 1 zł, później podwyższono kwotę na 5 zł. Gdyby nie te "konkursy z biletami" to ciężko byłoby zapewnić widownię na niektórych spektaklach.

Poniżej przykład. Bilety można było wygrać na kilku portalach.

Obrazekhttps://zapodaj.net/plik-BahADj7wSY

aaee
Archont

Post autor: aaee »

daniels90 pisze:
09-01-2025, 19:04
Tak, wiem, że jest to teatr wojewódzki. Co do rozwoju Rzeszowa- jeśli teatr buduje kolejną scenę, to znaczy, że ludzie chcą chodzić do teatru i jest na to spore zapotrzebowanie. Rozwój miasta ro również inwestowanie w kulturę, poszerzanie oferty, która przyciągnie mieszkańców i turystów do miasta.
W ubiegłych latach w lokalnych tarnowskich mediach regularnie można było wygrać bilety do teatru za 1 zł, później podwyższono kwotę na 5 zł. Gdyby nie te "konkursy z biletami" to ciężko byłoby zapewnić widownię na niektórych spektaklach.

Poniżej przykład. Bilety można było wygrać na kilku portalach.

Obrazekhttps://zapodaj.net/plik-BahADj7wSY
Wiem, bo sam wygrałem bilety za 0zł. Jak odbierałem nie byłem jedyny, trzeba było odebrać chyba z 2 czy 3h przed spektaklem.

Później z "własnej kieszeni" byłem raz.

Duży minus wydaje mi się że szkoły/przedszkola wybierają częściej kino niż teatr.
Ja w technikum co 2-3msc byłem w ramach lekcji języka polskiego w teatrze, kwota była jakaś symboliczna 10-15zł, ale chętnie chodził każdy. A "traciliśmy" w szkole tylko język polski, tak były zamieniane lekcje bez straty innych przedmiotów. Frekwencja klasy na teatr była niemal 100%.

daniels90
Proedroj

Ogólnie te konkursy z biletami nie są czymś złym, bo jeśli ma być dużo wolnych miejsc to teatr może rozdać jakąś pule biletów za 5 zł, czyli i tak coś zarobić a nuż, widelec komuś się spodoba i później przyjdzie i kupi bilet za normalną cenę. Często ludzie nie chodzą do teatru, bo 50, 60 złotych to dla nich za duża kwota. Bilet do kina kosztuje np. 22 zł( bilet normalny, Kino Marzenie), więc wizyta w kinie jest zdecydowanie tańsza.

Podałem ten przykład z rozdawaniem biletów, żeby pokazać, że w Rzeszowie zapotrzebowanie na teatr jest zdecydowanie większe niż u nas. Gdyby nie mieli widzów to nie budowaliby dodatkowej sceny za 85 milionów.

Awatar użytkownika

Goscinny
Rhetor

Post autor: Goscinny »

daniels90 pisze:
09-01-2025, 21:46
Gdyby nie mieli widzów to nie budowaliby dodatkowej sceny za 85 milionów.
Z kasy z dotacji i funduszy europejskich :) To nie oznacza, że jest zapotrzebowanie - była kasa do wzięcia, to wzięli.
Równie dobrze mógłbyś powiedzieć, że w Tarnowie jest tak wielkie zapotrzebowanie na spektakle, że aż zburzyli stary budynek teatru i zbudowali nowy :)
U nas też się robi inwestycje tylko dlatego, że jest zewnętrzna kasa na to, a nie dlatego, że inwestycja jest potrzebna czy sensowna.

daniels90
Proedroj

Goscinny pisze:
09-01-2025, 21:57
daniels90 pisze:
Równie dobrze mógłbyś powiedzieć, że w Tarnowie jest tak wielkie zapotrzebowanie na spektakle, że aż zburzyli stary budynek teatru i zbudowali nowy :)
Tylko, że u nas nie wybudowali nowej sceny, jedynie przebudowali stary budynek i dobudowali zaplecze techniczne. W Rzeszowie ma powstać dodatkowa Nowa Scena z widownią na blisko 180 miejsc oraz Młoda Scena dla 60 widzów. Obecnie teatr dysponuje dwiema scenami: Dużą(240 miejsc) i Małą(76 miejsc).
Po wybudowaniu nowego budynku będzie mieć aż 4 sceny.

Awatar użytkownika

LordRuthwen
Rhetor

Post autor: LordRuthwen »

No, a u nas była kasa i mamy centrum dialogu - jest? jest.

daniels90
Proedroj

LordRuthwen pisze:
10-01-2025, 01:40
No, a u nas była kasa i mamy centrum dialogu - jest? jest.
Wchodzę na stronę centrum dialogu, klikam w zakładkę kalendarz wydarzeń i co widzę ? Ostatnie wydarzenie to spotkanie dotyczące gminne programu rewitalizacji. Odbyło się ono 10.09.2024 roku.
Oprócz tego w tym miejscu spotyka się: tarnowska rada seniorów, młodzieżowa rada miejska, rada kultury itp.

Wcześniej nie potrzebowali do tego specjalnie utworzonego budynku...

Awatar użytkownika

LordRuthwen
Rhetor

Post autor: LordRuthwen »

Eeejjj, to sarkazm był...

Awatar użytkownika

pan_wAZOn
Prytan

Post autor: pan_wAZOn »

daniels90 pisze:
09-01-2025, 22:08
Goscinny pisze:
09-01-2025, 21:57
daniels90 pisze:
Tylko, że u nas nie wybudowali nowej sceny, jedynie przebudowali stary budynek i dobudowali zaplecze techniczne. W Rzeszowie ma powstać dodatkowa Nowa Scena z widownią na blisko 180 miejsc oraz Młoda Scena dla 60 widzów. Obecnie teatr dysponuje dwiema scenami: Dużą(240 miejsc) i Małą(76 miejsc).
Po wybudowaniu nowego budynku będzie mieć aż 4 sceny.
tak w temacie porównywania teatrów - ciąg dalszy:
"Teatr im. Wandy Siemaszkowej jest jedynym zawodowym teatrem dramatycznym działającym od 80 lat na terenie Rzeszowa i województwa podkarpackiego. " - koniec cytatu, podkreślenie moje... no i przede wszystkim: nie jest finansowany przez miasto, inwestycja na 85 miliona PeLeNów też nie jest inwestycją miasta...
"Pan Jan z Suwalszczyzny idąc na polowanie przez pomyłkę zabrał papierosy syna - do południa upolował: niebieskiego kangura, jednorożca i dwa smoki..."

Kinimood
Obywatel

Post autor: Kinimood »

Rzeszów rozbudowuje teatr, ponieważ obecny budynek jest zdecydowanie za mały na potrzeby tego miasta. Teatr powstał w 1900 roku gdy Rzeszów miał poniżej 30 tysięcy mieszkańców. Obecnie ma ich kilka razy więcej stąd też ta rozbudowa.

own007
Obywatel

Post autor: own007 »

Podobno obok tego wysokiego wybudują jeszcze dwa o podobnej wysokości.

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika

Goscinny
Rhetor

Post autor: Goscinny »

I nikt nie krzyczy, że robią Manhattan i że to jest zaraz obok starego miasta? Szok i brak kultury. U nas by to nie przeszło.

ODPOWIEDZ