Pałac Ślubów w opałach.
-
Autor tematu - Rhetor
Pa³ac Ślubów w opa³ach.
Jakiś czas temu wpłynął wniosek kilku amerykańskich Żydów o ponowne otwarcie sprawy dotyczącej nabycia w drodze spadku Pałacu Ślubów Tarnowie. Kilka dni temu Sąd Rejonowy w Tarnowie dopuścił wniosek. Oznacza to ni mniej ni więcej, ze znaleźli się spadkobiercy właścicieli przedwojennych Pałacu Ślubów i miasto jako potwierdzony właściciel Pałacu jest w opałach. Istnieje więc szansa, że trzeba będzie albo kogoś spłacić albo też oddać budynek (wątpliwe). Aż dziw bierze, ze poinformowani dziennikarze z Temi nic nie piszą jeszcze...
"Ludzie którzy głosują na nieudaczników, złodziei, zdrajców i oszustów nie są ich ofiarami. Są ich wspólnikami". George Orwell
Hmmm... dziwna sprawa, zawsze myślałem, że to była biblioteka Sanguszków, a jakoś nie pamiętam, żeby dali się obrzezać. Trochę śliska sprawa, chyba że x. Roman, albo prędzej Piotr, coś tam sobie na emigracji sprzedali, i teraz nagle się ktoś znalazł...Mr Greenback pisze:Jakiś czas temu wpłynął wniosek kilku amerykańskich Żydów o ponowne otwarcie sprawy dotyczącej nabycia w drodze spadku Pałacu Ślubów Tarnowie
"Wolę być głupim z nadzieją, niż bez nadziei - niemądrym" Edward 'Dudek' Dziewoński
-
Autor tematu - Rhetor
Byc może sprzedali. Ni emnie temgo rozsądzać. Sąd przyjął wniosek o ponowne postepowanie w sprawie stwierdzenia nabycia spadku więc kłopoty są.ad2222 pisze:Hmmm... dziwna sprawa, zawsze myślałem, że to była biblioteka Sanguszków, a jakoś nie pamiętam, żeby dali się obrzezać. Trochę śliska sprawa, chyba że x. Roman, albo prędzej Piotr, coś tam sobie na emigracji sprzedali, i teraz nagle się ktoś znalazł...Mr Greenback pisze:Jakiś czas temu wpłynął wniosek kilku amerykańskich Żydów o ponowne otwarcie sprawy dotyczącej nabycia w drodze spadku Pałacu Ślubów Tarnowie

"Ludzie którzy głosują na nieudaczników, złodziei, zdrajców i oszustów nie są ich ofiarami. Są ich wspólnikami". George Orwell
Pierwszym właścicielem neogotyckiego pałacu był rotmistrz Tomasz Nalepa herbu Janina, kiedy zbankrutował powiesił się w wieżyczce pałacyku. Było to na początku 20-tego wieku.
Spadkobiercy sprzedali budynek ,ziemie ,kaflarnie i cegielnie .
Nowym właścicielem został Efraim Goldman .Zmarł na początku II wojny ,reszta rodziny została zamordowana.
Ocalała tylko Blanka Drillich z d. Goldman wnuczka Efraima Goldmana.
Po wojnie mieszkała jeszcze około 2 lata w "Pałacu Ślubów" później wyjechała do Szwecji.
W latach 50-tych wraz z mężem wyjechała do Australii.Zmarła w 1973 roku .Miała syna i córkę.
W Tarnowie mieszka ? Jerzy Poetschke ,który uratował życie Blance Drillich ,jego ojciec Hubert Poetschke po wyjeździe Blanki był jej pełnomocnikiem (opłacał podatki za budynek).
Jerzy mieszkał w Goldmanówce do 1975.Później został przekwaterowany do mieszkania w bloku.
Czy rodzina Drillich w latach 70-tych sprzedała pałacyk ? Tego już nie wiem .
Spadkobiercy sprzedali budynek ,ziemie ,kaflarnie i cegielnie .
Nowym właścicielem został Efraim Goldman .Zmarł na początku II wojny ,reszta rodziny została zamordowana.
Ocalała tylko Blanka Drillich z d. Goldman wnuczka Efraima Goldmana.
Po wojnie mieszkała jeszcze około 2 lata w "Pałacu Ślubów" później wyjechała do Szwecji.
W latach 50-tych wraz z mężem wyjechała do Australii.Zmarła w 1973 roku .Miała syna i córkę.
W Tarnowie mieszka ? Jerzy Poetschke ,który uratował życie Blance Drillich ,jego ojciec Hubert Poetschke po wyjeździe Blanki był jej pełnomocnikiem (opłacał podatki za budynek).
Jerzy mieszkał w Goldmanówce do 1975.Później został przekwaterowany do mieszkania w bloku.
Czy rodzina Drillich w latach 70-tych sprzedała pałacyk ? Tego już nie wiem .
-
Autor tematu - Rhetor
było stwierdzone nabycie spadku. Najprawdopodobniej nie stwierdzono innych spadkobierców i została nim gmina.Weredyk pisze:Podstawowa kwestia dotyczy podstawy prawnej na jakiej Gmina Miasta Tarnowa i inne poprzednie organy korzystały z nieruchomości. To jest clou.
-
Autor tematu - Rhetor
Byc może Weredyku. Ja słyszałem, że w grę wchodza lata 80.-te i może być problem z tymi 30stoma latami.Weredyk pisze:Pozostaje zatem otwarta kwestia zasiedzenia nieruchomości.