Wsparcie lokalnych przedsiębiorców- pomysł

Wiadomości "z miasta".
ODPOWIEDZ

Autor tematu
daniels90
Proedroj

Wsparcie lokalnych przedsiębiorców- pomysł

Post autor: daniels90 »

Zauważyłem, że w ostatnich latach w wielu miastach organizowane są inicjatywy mające na celu wspieranie lokalnych przedsiębiorców. Polega to na tym, że np. jest jakiś mały sklepik na osiedlu i właściciel myśli o jego zamknięciu, bo obok powstał jakiś Lidl czy Biedronka i wtedy mieszkańcy tworzą wydarzenie na FB i udają się tam na zakupy.
W Krakowie powstała strona Pasjonaci, która promuje małe sklepiki, bary, usługi. Tutaj można obejrzeć filmiki, mają też stronę na FB(137 tys. obserwujący)
https://www.youtube.com/@Pasjonaci/videos

W 2020 roku, gdy kryzys przeżywały "Rurki z Wiatraka" w Warszawie mieszkańcy skrzyknęli się w intrenecie i lokal został uratowany.

W Tarnowie co raz więcej firm się zamyka. Mnóstwo lokali jest do wynajęcia.

Pomyślałem, że może warto byłoby stworzyć taką akcje również w naszym mieście. Utworzyć jakąś grupę/ wydarzenie i np. w weekend większą grupą zrobić zakupy w jakiś małych sklepikach albo skorzystać z usług w ścisłym centrum Tarnowa?

Co o tym myślicie ? Może ktoś z Was ma też inny pomysł?

Awatar użytkownika

defekator
Rhetor

Re: Wsparcie lokalnych przedsiębiorców- pomysł

Post autor: defekator »

Jak chcesz i masz czas możesz spróbować. Nie jestem pewien na ile coś takiego działa w dłuższym terminie a na ile jest jednorazową akcją ale zaszkodzić to raczej nie zaszkodzi.
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe" S. LEM

Awatar użytkownika

ad2222
Rhetor

Post autor: ad2222 »

Ostatnio pojawił się news (niestety, nie wiem czy prawdziwy, więc traktuję to raczej jako fake-news), że po wizycie Książula jeden z barów na Żoliborzu się zamknął, bo właścicielka nie dała rady z obciążeniem klientami. Więc skutek może byc odwrotny od zamierzonego.

edit: grzebnąłem trochę w internetach, jednak nie fake-news:
https://natemat.pl/597542,legendarny-ba ... e-ksiazula
"Wolę być głupim z nadzieją, niż bez nadziei - niemądrym" Edward 'Dudek' Dziewoński

Autor tematu
daniels90
Proedroj

Post autor: daniels90 »

Tak, to prawda. Panią przerosła liczba klientów. Tarnów to nie Warszawa, więc u nas raczej by się takie coś nie wydarzyło.

andy
Prytan

Post autor: andy »

Dla prezydenta/dyrektorów są podwyżki pensji,
Dla znajomych są stanowiska w radach, zarządach itp.
Dla inwestorów są zwolnienia z podatków,
A dla lokalnych przedsiębiorców , mieszkańców są podwyżki podatków, i zmniejszania komfortu życia (koncerty, sportu, kultura)
Taki mamy obraz Tarnowa

ODPOWIEDZ