Pracujesz zdalnie w tartaku, czy huciefarciarzgilmore pisze: ↑02-05-2021, 19:37Z tym taniej na pracy zdalnej to bym nie przesadzał. Ostatni rachunek za prąd jaki dostałem dosłownie zawalił mnie z nóg.

Pracujesz zdalnie w tartaku, czy huciefarciarzgilmore pisze: ↑02-05-2021, 19:37Z tym taniej na pracy zdalnej to bym nie przesadzał. Ostatni rachunek za prąd jaki dostałem dosłownie zawalił mnie z nóg.
Podejrzewam ze te mieszkania to takie uzupelnienie brakujacych zasobow mieszkaniowych dla mieszkancow miasta. Wiec albo to niedobory albo zmienia sie np. to ze tak wiele pokolen dzieci juz nie mieszka z rodzicami jak kiedys a pewnie takich rodzin do tej pory bylo duzo. Nowe budownictwo pewnie tez przyciaga. Tego i tak nie ma tak duzo zeby nie mial kto kupic bo w porownianiu do innych miast o podobnej wielkosci to i tak sie malo buduje. 3/4 bloki na rok na miasto powyzej 100 tys. mieszkancow to przeciez nie duzo.farciarzgilmore pisze: ↑02-05-2021, 19:37Co mnie nurtuje od dawna to kto kupuje te wszystkie mieszkania, bliźniaki (też blok) i domy? Większość deweloperów sprzedaje wszystko na pniu! Kto to kupuje jak ludzi nie ma?
W tym tygodniu w naszej parafii w Krzyżu były na pewno trzy chrzty, a może i nawet więcej. Więc bilans jest lekko dodatni licząc z osobami, które się przeprowadzają.
Wystarczy, że 4 komputery chodzą codziennie na pełny zegar i pozostałe media jak jesteśmy w domu i to wystarczy. Nowe ceny za opłaty przesyłowe też zrobiły swoje.bart11 pisze: ↑02-05-2021, 22:21Pracujesz zdalnie w tartaku, czy huciefarciarzgilmore pisze: ↑02-05-2021, 19:37Z tym taniej na pracy zdalnej to bym nie przesadzał. Ostatni rachunek za prąd jaki dostałem dosłownie zawalił mnie z nóg.?
Dokładnie też tak sobie myślałem ale dalej to mi nie pasuje. Stare domu i mieszkania nie stoją puste a nie wierzę, że mamy tak bogate społeczeństwo, że nagle tylu młodych kupuje nowe mieszkania. Po swoim osiedlu widzę, że bardzo dużo ludzi mieszka tutaj a dojeżdża do pracy gdzie indziej. Na parkingu wiele rejestracji KR, RZ, KTA, KDA. Z tą liczbą mieszkańców też uważam, że jest mocno niedoszacowana.yb1 pisze: ↑03-05-2021, 13:42Podejrzewam ze te mieszkania to takie uzupelnienie brakujacych zasobow mieszkaniowych dla mieszkancow miasta. Wiec albo to niedobory albo zmienia sie np. to ze tak wiele pokolen dzieci juz nie mieszka z rodzicami jak kiedys a pewnie takich rodzin do tej pory bylo duzo. Nowe budownictwo pewnie tez przyciaga. Tego i tak nie ma tak duzo zeby nie mial kto kupic bo w porownianiu do innych miast o podobnej wielkosci to i tak sie malo buduje. 3/4 bloki na rok na miasto powyzej 100 tys. mieszkancow to przeciez nie duzo.farciarzgilmore pisze: ↑02-05-2021, 19:37Co mnie nurtuje od dawna to kto kupuje te wszystkie mieszkania, bliźniaki (też blok) i domy? Większość deweloperów sprzedaje wszystko na pniu! Kto to kupuje jak ludzi nie ma?
Lordzie, mieszkam w bloku w nowym budownictwie (ok 70m2) także panele odpadają. Do swoich niskich rachunków dolicz jeszcze koszt założenia paneli i przelicz kiedy się mniej więcej zwróciLordRuthwen pisze: ↑02-05-2021, 22:59@farciarzgilmore jak mieszkasz w domu to polecam panele na dachu. Ja w biurze w ciągu ostatnich 14 miesięcy byłem raz, dzieciaki na zdalnej, żona na zdalnej i mnie wyszedł rok 260 zł kosztów opłat stałych za prąd.
Wysłane z mojej budki telefonicznej
Naturalnie: 22 tys zł:farciarzgilmore pisze: ↑04-05-2021, 08:00Lordzie, mieszkam w bloku w nowym budownictwie (ok 70m2) także panele odpadają. Do swoich niskich rachunków dolicz jeszcze koszt założenia paneli i przelicz kiedy się mniej więcej zwróciZnając nasze Państwo, to do tego czasu zdążą wymyślić jakiś podatek albo opłaty, dla tych co "sami" wytwarzają prąd i używają do tego sieci przesyłowej. Już przebąkiwali, że muszą być zmiany w prawie.
Nie wiem w którym miejscu sieci Tauronu jesteś przyłączony ale powszechnym zjawiskiem staje się fakt, że jeżeli na obwodzie jest kilka obiektów z PV to w dni słoneczne potrafią podbić napięcie do 253V a wtedy falownik odcina produkcję energii. Im bliżej stacji trafo to zjawisko jest bardziej prawdopodobne. Niestety, polska energetyka nie jest przygotowana do odbioru wyprodukowanej przez PV energii elektrycznej. Sprawdź sobie czy czasem Twój falownik nie wyłącza się w szczycie nasłonecznienia.LordRuthwen pisze: ↑04-05-2021, 08:52Licząc ceny prądu z początku zeszłego roku (bo wtedy zakładałem) spłacać mi się będzie 7 lat.
Komputer wbrew pozorom nie zużywa energii aż tak dużo (chyba, że jest cały czas bardzo obciążony - gry, renderowanie wideo, kopanie coinów), może warto dokonać jakiejś optymalizacji sprzętowej (sprawdzić ustawienia uśpienia, wyłączenia monitorów, zmniejszenie kontrastu/bieli, sprawdzenie obciążenia systemu - może coś w tle chodzi obciążąjąc mocno procesor)farciarzgilmore pisze: ↑02-05-2021, 19:37Wystarczy, że 4 komputery chodzą codziennie na pełny zegar i pozostałe media jak jesteśmy w domu i to wystarczy. Nowe ceny za opłaty przesyłowe też zrobiły swoje.
bart11 pisze: ↑04-05-2021, 22:59Komputer wbrew pozorom nie zużywa energii aż tak dużo (chyba, że jest cały czas bardzo obciążony - gry, renderowanie wideo, kopanie coinów), może warto dokonać jakiejś optymalizacji sprzętowej (sprawdzić ustawienia uśpienia, wyłączenia monitorów, zmniejszenie kontrastu/bieli, sprawdzenie obciążenia systemu - może coś w tle chodzi obciążąjąc mocno procesor)farciarzgilmore pisze: ↑02-05-2021, 19:37Wystarczy, że 4 komputery chodzą codziennie na pełny zegar i pozostałe media jak jesteśmy w domu i to wystarczy. Nowe ceny za opłaty przesyłowe też zrobiły swoje.
Zapnij sobie też watomierz (np. po jednej dobie na każdym komputerze), może problem jest z jednym konkretnym urządzeniem; a może problem jest zupełnie gdzie indziej (np. w zepsutej grzałce w akwarium).
Ano właśnie. Przeskanuj sobie kompy antywirusem czy Ci nikt bitcoinów przypadkiem na nich nie kopiepowolniak pisze: ↑05-05-2021, 07:25bart11 pisze: ↑04-05-2021, 22:59Komputer wbrew pozorom nie zużywa energii aż tak dużo (chyba, że jest cały czas bardzo obciążony - gry, renderowanie wideo, kopanie coinów), może warto dokonać jakiejś optymalizacji sprzętowej (sprawdzić ustawienia uśpienia, wyłączenia monitorów, zmniejszenie kontrastu/bieli, sprawdzenie obciążenia systemu - może coś w tle chodzi obciążąjąc mocno procesor)farciarzgilmore pisze: ↑02-05-2021, 19:37Wystarczy, że 4 komputery chodzą codziennie na pełny zegar i pozostałe media jak jesteśmy w domu i to wystarczy. Nowe ceny za opłaty przesyłowe też zrobiły swoje.
Zapnij sobie też watomierz (np. po jednej dobie na każdym komputerze), może problem jest z jednym konkretnym urządzeniem; a może problem jest zupełnie gdzie indziej (np. w zepsutej grzałce w akwarium).![]()
![]()