Gdzie w Tarnowie mogę oddać krew?
Na szęście człowiek może przeżyć oddanie 2 litrów - przy założeniu, że ma 5 litrów.
Oddanie 450 ml NIE MA żadnego wpływu na zdrowie. Krew jest oddawana od kilkudziesięciu lat przez taką ilość ludzi, że coś by wyszlo.
W wielu przypadkach omdlenie to kwestia kombinacji czynników - psychosomatycznych, niskiego ciśnienia, bycia na czczo itp.
Ja jestem "tfarciel" raz wywołałem panikę - ZASNĄŁEM w trakcie oddawania przeprosiłem panie i było OK. Widok igły mnie nie rusza, zawsze prowadzę rozmowy z paniami.
Raz oddałem dwie jednostki czyli 900 ml - był wypadek i potrzebna była krew mojej grupy, nie był żadnych problemów - parę godzin byłem na obserwacji - i poszedłem do domu, funkcjonowałem normalnie. Byłe niewyspany ale to normalne o tak barbarzyńskiej godzinie 7 rano.
Oddanie 450 ml NIE MA żadnego wpływu na zdrowie. Krew jest oddawana od kilkudziesięciu lat przez taką ilość ludzi, że coś by wyszlo.
W wielu przypadkach omdlenie to kwestia kombinacji czynników - psychosomatycznych, niskiego ciśnienia, bycia na czczo itp.
Ja jestem "tfarciel" raz wywołałem panikę - ZASNĄŁEM w trakcie oddawania przeprosiłem panie i było OK. Widok igły mnie nie rusza, zawsze prowadzę rozmowy z paniami.
Raz oddałem dwie jednostki czyli 900 ml - był wypadek i potrzebna była krew mojej grupy, nie był żadnych problemów - parę godzin byłem na obserwacji - i poszedłem do domu, funkcjonowałem normalnie. Byłe niewyspany ale to normalne o tak barbarzyńskiej godzinie 7 rano.
9000 ml A Rh-
Od dawna nie pobierają 250ml tylko 450.ad2222 pisze:Albo 250 albo 450 ml, jak obie zażyczyszmieszkaniec92 pisze:Jednorazowo ile tej krwi jest pobierane?
Fajna sprawa takie oddawanie krwi, warto.
A ja się podepnę z pytaniem - czy podczas oddawania krwi można zgłosić się do banku dawców szpiku, żeby utoczyli próbkę za jednym zamachem?
Mężczyzna conajmniej 18 lat i powyżej 50 kg- oddaje się najlepiej w Szpitalu św, Łukasza tgz nowy szpital. Wchodzi się głównym wejściem i schodami na 2 piętrze.
Mężczyzna może oddać 5 razy w roku nie częściej niż co 8 tygodni. Po oddaniu otrzymuje się 8 czekolad, soczek i konserwę. Do końca roku jest uchwała rady miasta że po każdorazowym oddaniu krwi i wyrobieniu bezpłatnego biletu e MPK przez miesiąc jeździ się autobusami zadarmo.
Ja mam oddane 23000ml a po 18 litrach mezczyzna i po 15 litrach kobieta autobusem cały czas jeździ się zadarmo na podstawie książęczki żasłużonego honorowego krwiodawcy i dowodu osobistego. Jakby były jakieś pytania służę pomocą
Nie potrzeba zaświadczenie - WYSTARCZY Książeczka Krwidawcy z wbitym potwierdzeniem oddania krwi. Ja tak otrzymuję bilet.
Najprawdopodobniej podobnie jak w 2010 roku przedłuzona zostanie ta akcja - przypominam, że pierwotnie miala obowiązywać do końca 2009 - a została przedłużona do końca 2010.
Kuba powianien już rozpocząć działanie w tym kierunku - aby w 2011 dalej ta akcja była prowadzona.
NIE nie można dostać na kogoś innego, bilet jest Imienny, róznica jest taka, że nie ma zdjęcia. Potrzeby też jest inny dokument - na bilecie jest numer dowodu osobistego.
Wygląd biletu :
Najprawdopodobniej podobnie jak w 2010 roku przedłuzona zostanie ta akcja - przypominam, że pierwotnie miala obowiązywać do końca 2009 - a została przedłużona do końca 2010.
Kuba powianien już rozpocząć działanie w tym kierunku - aby w 2011 dalej ta akcja była prowadzona.
NIE nie można dostać na kogoś innego, bilet jest Imienny, róznica jest taka, że nie ma zdjęcia. Potrzeby też jest inny dokument - na bilecie jest numer dowodu osobistego.
Wygląd biletu :
9000 ml A Rh-
-
- Archont
>> Że jak się krew odda to po jednym piwie ma się taką FAZĘĘĘĘĘ, że szok Poszedłem spróbowałem i niestety <<
Hm.. po alkoholu to troche nieodpowiedzialne... Przeciez nie wiadomo komu taka krew przetoczą. Moze małemu dziecku z uszkodzoną wątrobą...? I nieszczeście gotowe.
Nie wystarczy wyglądać trzeźwo żeby oddawać. TRZEBA BYĆ trzezwym.
A co do grupowiego odawania krwi - to najlepiej w lecie. Wtedy ZAWSZE krwi brakuje.
Studenci i uczniowie na wakacjach, pozostali na urlopach...
Wtedy naprawde potrzeba.
Hm.. po alkoholu to troche nieodpowiedzialne... Przeciez nie wiadomo komu taka krew przetoczą. Moze małemu dziecku z uszkodzoną wątrobą...? I nieszczeście gotowe.
A co do grupowiego odawania krwi - to najlepiej w lecie. Wtedy ZAWSZE krwi brakuje.
Wtedy naprawde potrzeba.
Przecież nikt nie poda krwi dziecku bez przebadania jejtarnowiack pisze:>> Że jak się krew odda to po jednym piwie ma się taką FAZĘĘĘĘĘ, że szok Poszedłem spróbowałem i niestety <<
Poza tym gdybyś czytał ze zrozumieniem to byś wywnioskował, że to piwo tak działa wypite PO oddaniu krwi
To tak nie działa, przynajmniej nie u mnie. Ale wyjść i zapalić papierosa - taki helikopter jak po kilku pięćdziesiątkachClNEK pisze:Poza tym gdybyś czytał ze zrozumieniem to byś wywnioskował, że to piwo tak działa wypite PO oddaniu krwi
Nie wszyscy mają książeczkiRavir pisze:Nie potrzeba zaświadczenie - WYSTARCZY Książeczka Krwiodawcy z wbitym potwierdzeniem oddania krwi
Szkoda, że nie można wyrobić biletu na kogoś innego. Moja przepustka do autobusów jest do lutego, także z miłą chęcią bilet za krew bym mógł komuś innemu odstąpić.
tarnowiack, A teraz przeczytaj jeszcze jeden raz moją wypowiedź. Ciąg przyczynowo-skutkowy:tarnowiack pisze:>> Że jak się krew odda to po jednym piwie ma się taką FAZĘĘĘĘĘ, że szok Poszedłem spróbowałem i niestety <<
Historia:
1) oddajesz krew.
2) Wychodzisz z krwiodawstwa i idziesz w stronę domu. JUŻ PO ODDANIU KRWI!
3) Idziesz na piwo bo słyszałeś, że jak się krew odda to po jednym piwie jest faza
4) Przekonujesz się, że to nieprawda.
A czy ja gdzieś napisałem, że pierw napiłem się piwa a potem poszedłem oddać krew? Nigdzie. To raz
Dwa.
W ankiecie jest pytanie. Czy w ciągu ostatnich 24 godzin przed oddaniem krwi spożywałeś alkohol?
To tyle w tym temacie.
? A to kiedy indziej nie można? Nie możemy się umówić teraz bo teraz krew jest mniej potrzebna? Krew jest zawsze potrzebna, a nie tylko w lecie.A co do grupowiego odawania krwi - to najlepiej w lecie. Wtedy ZAWSZE krwi brakuje.
Wtedy naprawde potrzeba.
-
- Archont
ale żeście sie uczepili...
Widzicie tu gdzieś poziom alkoholu...?
I zapewniam was ze w niejednej próbce jakiś poziom alkoholu bedzie. Bo nie wszyscy z poziomem alkoholu we krwi wyglądają na nietrzeźwych.
Osobiście rozmawiałem (!) i to dość składnie z gościem który miał prawie 5 promili. jakby miał 2 nikt by nie zauważył. A wpisać w ankietę można wszystko. I zaręczam - niektórzy tak robią dla paru czekolad. Tyle.
I nie napisałem ze krew nie jest niepotrzebna w zimie, na wiosnę i jesienią
Tylko ze w lecie brakuje... Jak to bylo...?? A... WIem. Dzieki! Czytanie ze zrozumieniem...
Pytanie jest. Można odpowiedzieć co sie chce. I zapewniam cie - nie wszyscy odpowiadają zgodnie z prawdą. Nikt nie bada krwi na poziom alkoholu.Cubaza pisze:W ankiecie jest pytanie. Czy w ciągu ostatnich 24 godzin przed oddaniem krwi spożywałeś alkohol?
Badania obejmują: morfologię, test kiłowy, antygen HBs, DNA-HBV, przeciwciała anty-HCV, RNA HCV, przeciwciała anty-HIV oraz RNA HIV.ClNEK pisze:Przecież nikt nie poda krwi dziecku bez przebadania jej
Widzicie tu gdzieś poziom alkoholu...?
I zapewniam was ze w niejednej próbce jakiś poziom alkoholu bedzie. Bo nie wszyscy z poziomem alkoholu we krwi wyglądają na nietrzeźwych.
Osobiście rozmawiałem (!) i to dość składnie z gościem który miał prawie 5 promili. jakby miał 2 nikt by nie zauważył. A wpisać w ankietę można wszystko. I zaręczam - niektórzy tak robią dla paru czekolad. Tyle.
I nie napisałem ze krew nie jest niepotrzebna w zimie, na wiosnę i jesienią
Tylko ze w lecie brakuje... Jak to bylo...?? A... WIem. Dzieki! Czytanie ze zrozumieniem...
-
- Archont
hm... jak to bylo? czytanie ze zrozumieniem...??
gdzie tu pisze ze nie warto..??tarnowiack pisze:A co do grupowiego odawania krwi - to najlepiej w lecie. Wtedy ZAWSZE krwi brakuje.
A to NADINTERPRETACJA, szanowny fanie ciągów przyczonowo-skutkowychCubaza pisze:tarnowiack, ale napisałeś, że na grupowe oddawanie krwi najlepiej się umówić w wakacje Czyli w inne nie warto