serwer www i ftp
serwer www i ftp
chce kupic cos takiego co ma dzialac jako serwer www i ftp co o tym sadzicie ?
http://sklep.synologic.pl/synology-ds112-p-2.html
http://sklep.synologic.pl/synology-ds112-p-2.html
Urzadzenia Synology ogolnie sa niezle (w swojej klasie produktow). Pytanie, ktore trzeba sobie zadac - do czego ten serwer WWW bedzie sluzyl? Jak duzo klientow/polaczen ma obsluzyc, jakie technologie wspierac (z PHP/MySQL nie bedzie problemu choc i to zalezy od konkretnych potrzeb)? I jeszcze jedno wazne pytanie: czy na serwerze tym beda trzymane jakies dane, ktorych potencjalna utrata bedzie Cie mocno bolec? Zauwaz, ze serwer jest jednodyskowy (tak apropos to dysk nie jest w komplecie) - dysk pada i nie ma nic. Jesli beda skladowane dane o duzym znaczeniu polecalbym serwer wspierajacy przynajmniej RAID-1 (min. 2 dyski) - dyski sa wtedy wierna kopia siebie i w razie awarii jednego dane masz na drugim. Oczywiscie nie mowimy tu o awarii calego urzadzenia (kontrolera dyskow/zasilacza itp.) bo sprzet z redundancja/dublowaniem kontrolerow/zasilaczy to nie ta liga i nie te pieniadze
Pozdrawiam,
Krzysiek
Pozdrawiam,
Krzysiek
Podany przez Ciebie serwer odpuść sobie. Serwer działa zazwyczaj w pracy ciągłej więc jeden dysk to za mało. Osobiście posiadam Synology 212j od roku i moje wrażenia są generalnie pozytywne ale dziś na pewno zdecydowałbym się na coś mocniejszego np. 214. Jednak 256 ramu i 1.2 Ghz procesor to trochę mało. Mi to bardzo nie przeszkadza ponieważ używam go do celów domowych tzn.:
- serwer multimediów
- ftp
- Cloud Station
- Worldpress (dla swoich potrzeb)
- Download Station
- oraz przechowywania danych.
WP działa stosunkowo wolno ze względu na małą ilość ramu. Dlatego jeśli ma z tego korzystać więcej użytkowników to model przez Ciebie podany będzie zdecydowanie za słaby.
- serwer multimediów
- ftp
- Cloud Station
- Worldpress (dla swoich potrzeb)
- Download Station
- oraz przechowywania danych.
WP działa stosunkowo wolno ze względu na małą ilość ramu. Dlatego jeśli ma z tego korzystać więcej użytkowników to model przez Ciebie podany będzie zdecydowanie za słaby.
-
- Thesmothetai
Najlepiej aby autor wątku podał do czego ten serwer będzie wykorzystany.
Jeśli chce sobie zrobić serwer w domu - ok, choć wygodniejszym i tańszym rozwiązaniem jest postawienie sobie na VM jakiegoś LAMPa i jest spokój. Sa nawet gotowe maszyny do ściągnięcia z preinstalowanym LAMPem.
Jeśli chodzi o używanie go jako serwer zewnętrzny to ten sprzęcik nada się co najwyżej do lekkiej stronki statycznej, bo o jakimś rozbudowanym tworze nie ma co myśleć.
Pytanie w pierwszym poście jest mało konkretne.
Jeśli chce sobie zrobić serwer w domu - ok, choć wygodniejszym i tańszym rozwiązaniem jest postawienie sobie na VM jakiegoś LAMPa i jest spokój. Sa nawet gotowe maszyny do ściągnięcia z preinstalowanym LAMPem.
Jeśli chodzi o używanie go jako serwer zewnętrzny to ten sprzęcik nada się co najwyżej do lekkiej stronki statycznej, bo o jakimś rozbudowanym tworze nie ma co myśleć.
Pytanie w pierwszym poście jest mało konkretne.
Im Lazy and I like it
no chce wrzucic jakas stronke i pliki zeby z calego swiata byl do tego dostep
serwer bedzie pewnie odwiedzany przez kilka osob w tygodniu
po prostu podam komus namiar link na pliki i na stronke
kiedys tak robilem mialem oprogramowanie do serwera ftp i www na moim komputerze z publicznym ip
ale
problem ze komp sie szybko wirusowal a po drugie teraz mam siec na routerze z wifi i ip publiczne jest na routerze
kiedys tak robilem mialem oprogramowanie do serwera ftp i www na moim komputerze z publicznym ip
ale
problem ze komp sie szybko wirusowal a po drugie teraz mam siec na routerze z wifi i ip publiczne jest na routerze
Wydasz ponad 600 zł na sprzęt który może(?) spełni Twoje oczekiwania.
Za ok 20 zł/miesiąc masz serwer /hosting (np: http://www.nazwa.pl/hosting/ )
Nie chcę nikogo reklamować - jednak zapoznaj się z ofertami hostingowymi.
IMHO to znacznie lepsze rozwiązanie niż postawienie maszyny w domu.
Za ok 20 zł/miesiąc masz serwer /hosting (np: http://www.nazwa.pl/hosting/ )
Nie chcę nikogo reklamować - jednak zapoznaj się z ofertami hostingowymi.
IMHO to znacznie lepsze rozwiązanie niż postawienie maszyny w domu.
-
- Rhetor
ad2222, znam takiego jednego, nawet na tym forum, który ma serwer i w opcji za 50zł/rok limitu transferu nie ma
Wysłane z mojej budki telefonicznej
PCPR Tarnów i problemy rodziny zastępczej z dziećmi z RAD
-
- Thesmothetai
To zakup jakis sensowny router z możliwością podpięcia dysku po USB i tyle.krzychu pisze:no chce wrzucic jakas stronke i pliki zeby z calego swiata byl do tego dostep
ale
Później skonfiguruj to odpowiednio i będziesz miał dokładnie tą funkcjonalność o jaką Ci chodzi.
Dostanie się do komputera za NATem też nie jest problemem, bo to tylko proste przekierowanie portu które robisz na routerze i tyle.
Jednak wg mnie wystawianie na łączu domowym czegokolwiek na świat mija się z celem bo byle złośliwiec zapcha Ci łączę Wystarczy poskanować sobie port 80 po całej klasie IP i później można naprawdę napsuć krwi takiemu jak Ty
Przy okazji: jeśli to TYLKO dla Ciebie i ewentualnie znajomych którzy dostaną od Ciebie linki wywal ten serwer na jakiś niestandardowy port ( nie 80 ), zdecydowanie gdzieś powyżej 40'000. Zmniejsza to szansę na to że ktoś po znalezieniu Twojego 'serwera' będzie Ci 'szkudził'
Ostatnio zmieniony 04-11-2013, 17:14 przez imlazy, łącznie zmieniany 1 raz.
Im Lazy and I like it
Stronki na routerze nie zrobiTo zakup jakis sensowny router z możliwością podpięcia dysku po USB i tyle.
Ja mam wystawione na świat i nie mam problemów. Oczywiście na wyższych portach. Do tego ochrona przed DDoS. Jak na razie tylko jedna próba logowania na ftp.Jednak wg mnie wystawianie na łączu domowym czegokolwiek na świat mija się z celem bo byle złośliwiec zapcha Ci łączę
Odpowiem za niego. Dedykowany, nie pamiętam od jakiego operatora. Sam korzystam, nie narzekamLordRuthwen, a co to za serwer?
-
- Rhetor
No to mi przykro, nie ma tam Tomcata.Cubaza pisze:Tylko jeden wymóg to JAVA i JSP ;-)
A chcesz się założyć?halford pisze:Stronki na routerze nie zrobi
Dorzucenie do tego apache to nie problem
Wysłane z mojej budki telefonicznej