Krzyż na Marcince - pilna inwestycja kto finansuje ?

Wiadomości "z miasta".
ODPOWIEDZ

trix
Rhetor

Post autor: trix »

Może zróbmy sondę, czy dafi na swojej działce moze postawić garaż ??.
Co do działania na swoim, czy umówionym terenie, ma jakieś głosowanie ??.
Szmaciak chce władzy nie dla śmichu, lecz dla bogactwa, dla przepychu, chce mieć tytuły, forsę, włości i w nosie przyszłość ma ludzkościĄ - Tow Szmaciak.

Awatar użytkownika

Goscinny
Rhetor

Post autor: Goscinny »

Nic nie ma, ale postaw na swojej działce 5 poziomowy garaż to pogadamy co komu wolno na "swoim".

Awatar użytkownika

ad2222
Rhetor

Post autor: ad2222 »

Goscinny, ale ktoś wydał warunki zabudowy dla krzyża, czy w końcu nie? Bo w którymś tekście powyżej jest napisane, że wszystkie pozwolenia są zgromadzone, tylko $$ nie ma...
"Wolę być głupim z nadzieją, niż bez nadziei - niemądrym" Edward 'Dudek' Dziewoński

Awatar użytkownika

Goscinny
Rhetor

Post autor: Goscinny »

Papiery są wydane - pomimo tego, że jest spór sądowy kto jest właścicielem tamtego gruntu.
A to, że kasy nie ma mnie śmieszy. Jak już kuria kasy nie ma, to faktycznie jest kryzys :)

Ricardo
Archont

Post autor: Ricardo »

dafi33 pisze:Wyniki sondy z Tarnow.net :

To nienormalne! Te pieniądze można wydać na prawdziwie potrzebujących (1189)
Na to są odrębne fundusze w kasie kurii, np. diecezjalna Caritas. Nie można ograniczać Kościoła jedynie do roli organizacji dobroczynnej o czym jest nawet mowa w Ewangelii.

dzik
Archont

Post autor: dzik »

Ricardo pisze:
dafi33 pisze:Wyniki sondy z Tarnow.net :

To nienormalne! Te pieniądze można wydać na prawdziwie potrzebujących (1189)
Na to są odrębne fundusze w kasie kurii, np. diecezjalna Caritas. Nie można ograniczać Kościoła jedynie do roli organizacji dobroczynnej o czym jest nawet mowa w Ewangelii.
-nie sądzę,przypuszczam,że nawet wtedy pojawiły by się trudności: ;)
Zauważ jedno jak działa kościół na wszystko jest organizowana zbiórka .... najpierw zbiorą potem ogłoszą że kościół ''daje'' i ''pomaga'' a swojego majątku nigdy nie ruszą
Polak Szkot dwa bratanki*

Awatar użytkownika

yoda
Prytan

Post autor: yoda »

Jak tylko przeczytałam temat, od razu poczułam się lepiej. Dobrze, że zawsze gdzieś, toczy się jakiś spór o krzyż, bo bałam się, że afera o krzyż w sejmie może się skończy i co wtedy. Mogłoby dojść do tego, że musiałabym się zastanowić nad innymi, nieistotnymi rzeczami, jak: praca, pieniądze, niezrealizowane ambicje, zaprzepaszczone wykształcenie, niepewna przyszłość itp ;)

Macumba
Proedroj

Post autor: Macumba »

Poza tematem warto też zapoznać się z treścią dyskusji, bo, moim zdaniem, sprawy światopoglądowe są tu najmniej istotne.

Awatar użytkownika

sybirak
Prytan

Post autor: sybirak »

Co tam będzie czytać! Ważne, że krzyż w tytule, w dodatku jakby ironicznie, więc bronić onego trza :)
Spór nauki z religią zakończył się z chwilą zamontowania pierwszego piorunochronu w kościele.

Awatar użytkownika

defekator
Rhetor

Post autor: defekator »

sybirak pisze:Co tam będzie czytać! Ważne, że krzyż w tytule, w dodatku jakby ironicznie, więc bronić onego trza :)
Sam nie czytasz. Nie zauważyłem aby Yoda gdziekolwiek krzyża broniła ;)
No chyba, że wyznajesz zasadę hołbioną przez PIS: kto jawnie nie opowie się za nami to jawnie jest przeciwko nam ;)

Marcin Zaród
Rhetor

Post autor: Marcin Zaród »

A propos może nie samego krzyża, ale Marcinki jako takiej. Słyszał ktoś może wzmianki o tym, że kościół w Zawadzie został zbudowany na miejscu jakiejś pogańskiej świątyni lub Świętego Gaju?

Biorąc pod uwagę jego położenie, byłoby to prawdopodobne. Zwłaszcza że w tamtych czasach często budowano kościoły właśnie w miejscu, gdzie wcześniej były pogańskie świątynie - vide kościół w Tropiu czy w Lipnicy Dolnej, czy na Górze Świętej Anny...

Jak się dodatkowo weźmie pod uwagę, że poniżej paręset metrów było słowiańskie (niech mnie ktoś poprawi) grodzisko, to ta teoria tym bardziej ma sens. Pytanie brzmi, czy w jakichś "poważnych" opracowaniach ktoś coś o tym wspomina?

Awatar użytkownika

Marcin Golec
Prytan
Kontakt:

Post autor: Marcin Golec »

Nie powinno to raczej dziwić - to dość częsta praktyka, że na "pogańskich" świątynicha budowany obienty nowego boga. Szczególnie w czasach "raczkującego" chrześcijanizmu.

Taki przykłady ś a dość częsta w całej europie.
brudnego czołgu na polu bitwy nie widać

Macumba
Proedroj

Post autor: Macumba »

Hipotezę o pogańskiej "kontynie" w miejscu kościoła w Zawadzie wysunął pierwszy Jan Leniek w monografii "Dzieje miasta Tarnowa" w 1911 r. Czasami pokutuje ona jeszcze w popularnych publikacjach. Badania archeologiczne wykazały jednak, że: kościół w tym miejscu stanął dopiero za panowania Władysława Jagiełły; b) nic tam wcześniej nie było; c) istniał cmentarz szkieletowy w miejscu, gdzie później zbudowano zamek, zatem tam mógł stać pierwszy tarnowski kościół, ale to też niepotwierdzona hipoteza.
Słyszałem za to o innej hipotetycznej lokalizacji pogańskiego miejsca kultu. Miało to być miejsce, gdzie obecnie stoi kościół Trójcy św. na Terlikówce, a pamiątką po nim mają być głazy leżące w pobliżu kościoła.
Obojętnie jednak, gdzie było musiało być jako miejsce święte oddzielone od otoczenia wałem lub rowem.

ODPOWIEDZ