Komputer samoczynnie się wyłącza podczas pracy

Co byśmy bez nich zrobili? Masz problem ze sprzętem? Chcesz kupić grę? Tutaj jest odpowiednie miejsce na takie tematy.

Autor tematu
wojtek456
Obywatel

Komputer samoczynnie się wy³ącza podczas pracy

Post autor: wojtek456 »

Witam.
Podczas korzystania komputera po jakimś czasie samoczynnie się wyłącza.
Czy to jest wina zasilacza czy procesora?
Nie mam wirusów.
Nawet podczas skanowania programem antywirusowym też się wyłączy.

Zrobiłem zdjęcie biosu może tam jest jakaś opcja do ustawienia żeby się nie wyłączał.
Załączniki
20100616010.jpg

Awatar użytkownika

Goscinny
Rhetor

Post autor: Goscinny »

Na początek sprawdź czy sie wentylatorki kręcą. Może po prostu procek się przegrzewa i dlatego.
Odpal jakiś programik do sprawdzania temperatury i sprawdzaj czy nie sięga 70-80 st. C.
Zasilacz też może się nie wyrabiać, ale stawiam na temperaturę.

Keleos
Rhetor

Post autor: Keleos »

Ja miałem temperature 90-110 stopni na starej płycie non stop podawaną.. oczywiscie to była przekłamana temperatura ; D

Sprawdź dziennik zdarzeń windows - mnie się przy grach restartował kiedyś, winne były sterowniki grafiki.

Autor tematu
wojtek456
Obywatel

Najczęściej błędy były przy Service Control Manager

halford
Rhetor

Post autor: halford »

Ściąg sobie Hirens BootCD. Memtestem sprawdź RAM. Speedfan'em sprawdź temperatury.

Kup powietrze w sprayu i przedmuchaj flaki. Jeśli to nie pomoże to przeinstaluj system. Jeśli nadal będzie problem to raczej serwis czeka.

Autor tematu
wojtek456
Obywatel

Więc tak:
Temperatura dysku 37 stopni c (MIN=26C MAX=49C) and yours is 31C
Temperatura procesora :
25 stopni c
Temp2 31 stopni
Temp3 6 stopni
Temp 2 stopni
HD0:36 STOPNI
Core: 38-39 stopni.
Instalacja tu nic nie da bo robiłem klika razy więc myśle żeby lepiej było dać do serwisu.

Awatar użytkownika

LordRuthwen
Rhetor

Post autor: LordRuthwen »

wojtek456, Sprawdź jeszcze jedno, rozkręć obudowę i popatrz czy na płycie kondensatory nie mają wybrzuszonych denek (tych na które patrzysz) albo nie są pokryte takim brązowawym nalotem.
Jakbyś nie wiedział jak wygląda kondensator to mniej więcej tak: http://pl.wikipedia.org/wiki/Kondensato ... rolityczny

Ravir
Rhetor

Post autor: Ravir »

Zasilacz - słabe, kiepskie np. Modecom'y czy Feel'e - po roku potrafiły się zestarzeć podzespoły.
Rada - kupić PORZĄDNY markowy zasilator, czasy tanich pseudo zasilaczy minęły. Przy obecnych wymaganiach nie ma co oszczędzać na zasilaczach. Z tańszych polecam CHEFTEC, sam mam dość drogi BeQuaiet 700W - paradoksalnie WARTO kupić zasilacz o dużej mocy - 500 Watowy zasialcz z dużym 120 mm wentylatorem przy małym obiążeniu NIE będzie się mocno grzał, wentylator będzie ledwo sie kręcił i będzie CICHY.

Płyta Główna - w tańszych płytach często już po dwóch po trzech latach użytkowania kondensatory elektrolityczne w sekcji zasilania padały. Starzenie się można bylo wykryć za pomocą Przyrządu Kontroli Optycznej "Gałka Oczna MK1" :mrgreen: - kondensatory miały wypukłe górne powierzchnie - ALE NIE ZAWSZE - często poprostu traciły pojemność pod wpływem temperatury - nagrzewania się w czasie pracy. Rozwiązanie proste : wymiana kondików lub płyty :mrgreen: - z uwagi na wielowarstwową strukturę laminatu MoBo* - przy lutowaniu można popalić ścieżki, ale generalnie taka operacja się udaje.

CHŁODZENIE - Procesor, Chipset - co jakiś czasz należy rozebrać radiatory, wyczyścić, nałożyć nową pastę - ALE nie nakładamy jej grubo, cieniutka warstewka. Warto zwrócić uwagę czy radiator przylega dakładnie do procesora. Pasta kosztuje grosze, w serwisie za małe pieniądze można zrobić taki przegląd.

Pamięci - Uszkodzone, brak styku - pamięci RAM mogą mieć uszkodzenie, brak lub słaby styk - pamiętajmy, że komputer się nagrzewa. Wyjęcie, przedmuchanie i czyszczenie styków - test pamięci można przeprowadzić np. programem MemTest.

Dysk Twardy - też czasem nie zdiagnozowany błąd może doprowadzić do resetów. Lużne przewody, błędy odczytu/zapisu.

Problemem dla normalego Usera możne być fakt, że większość testów przeprowadzamy NIE w "normalnym" systemie operacyjnym - ale najczęściej e dedykowanym środowisku. Większość nie będzie w stanie zabootować "gołego" DOS'a czy Linusia i pracy z wierszem poleceń.

Najlepiej znaleść kogoś kto Ci to zrobi lub zanieść sprzęt do serwisu. Takie usterki są prawdziwą ZMORĄ serwisu, trzeba pojedyńczo testować podzespoły, bawić się godzinami lub dniami. Przypadki gdy coś pada cłakowicie to luksus - wymieniamy i OK.

*Mother Board - Płyta Główna, slangowe określenie.

Lilith
Proedroj

Post autor: Lilith »

Ja bym stawiałą na kondziorki lub RAM niestety miałam taką sytuację kiedyś, że teoretycznie test wychodził ok a ram był walnięty i na innym ramie chodziło jak znalazł. Poza tym to jeszcze może być wina zasilacza. No i podstawa konserwację (odkurzanie smarowanie itp) powinno się robić co najmniej raz na pół roku a najlepiej raz na 3 miechy pomimo tego, że temperatura wygląda OK przesmaruj sobie wiatrak na procesorze (1 do 2 kropelek WD-40 spokojnie załatwi sprawę). I wyłącz jeszcze jedną opcję w systemie przynajmniej zobaczysz błąd i będziesz wiedział czego się trzymać.

Wyłącz funkcję "Automatycznie uruchom ponownie" w 7 i vista znajduje się w Mój Komputer -> właściwości -> zaawansowane ustawienia systemu -> zakładka Zaawansowane -> sekcja Uruchamianie i odzyskiwanie -> ustawienia -> odznacz opcję "Automatycznie uruchom ponownie" w sekcji Awaria systemu.

Autor tematu
wojtek456
Obywatel

komputer był czyszczony z kurzu.

system mam xp home edition pamięć ram 512 karta grafiki 128.

Lilith
Proedroj

Też masz możliwość wyłączenia tej funkcji w zakładce zaawansowane we właściwościach mojego komputera i zarzuć błąd jaki Ci wyświetla

Autor tematu
wojtek456
Obywatel

Błędy miałem przy Service Control Manager możesz jaśniej gdzie to mam zaznaczyć?

Lilith
Proedroj

Mój komputer -> właściwości -> zakładka Zaawansowane -> sekcja Uruchamianie i odzyskiwanie systemu -> ustawienia -> w sekcji Awaria systemu należy odznaczyć Automatycznie uruchom ponownie.

Awatar użytkownika

LordRuthwen
Rhetor

Post autor: LordRuthwen »

Mój komputer > właściwości > zaawansowane > Uruchamianie i odzyskiwanie (Właściwości) > Automatycznie uruchom ponownie

Keleos
Rhetor

Post autor: Keleos »

Tak w ramach żartu: "tnij, k.wa, tnij!" (znacie to? D:)

Zablokowany