Mielec...Helios otworzy w Polsce 17 kin
źródło: Retailnet.pl, 02.11.2010 (zaktualizowany 02.11.2010 09:22)
Do 2014 roku na krajowym rynku pojawi się kilkanaście nowych multipleksów, których operatorem będzie Helios. Spółka zapowiedziała właśnie swoje plany rozwoju. Nowe kina powstaną głównie w galeriach handlowych.
Helios otworzy 17 kin w cztery lataAutor: Helios
W ciągu najbliższych czterech lat spółka Helios uruchomi w sumie siedemniaście kin. Wielosalowe obiekty pojawią się w między innymi Warszawie, Lublinie, Szczecinie, Inowrocławiu, Rzeszowie, Przemyślu, Kędzierzynie-Koźlu, Mielcu, Jaworznie oraz Jastrzębiu-Zdroju. Łacznie w wielosalowych obiektach kinowych powstanie 96 ekranów i prawie 21 tys. foteli.
Tomasz Jagiełło, prezes zarządu Centrum Filmowego Heliso SA wyjaśnia, że plany stanowią realizację strategii intensywnego rozwoju sieci. Ofocjalnie mówi już o podpisaniu w ostatnim czasie dziesięciu kolejnych kontraktów. O siedmiu umowach wspominał już dwa miesiące temu.
Grupa Helios - operator kinowy - w pierwszym półroczu 2010 roku uzyskała 93,2 mln zł przychodów, dało to wzrost o około 8,4 proc. w stosunku do analogicznego okresu ubiegłego roku. Wyższe okazały się być również przychody za lipiec 2010 roku w stosunku do ubiegłego roku – o 16,7 proc.
Główne źródła przychodów Heliosa to sprzedaż biletów i sprzedaż barowa (odpowiednio 74 proc. i 21 proc. skonsolidowanych przychodów w 2009 roku). Udział Grupy Helios (Helios plus Kinoplex) w łącznej liczbie biletów do kina sprzedanych w polskich multipleksach w 2009 roku wyniósł około 24 proc.
Kiedy w końcu multipleks w Tarnowie?
A więcej:
Znaczy się kina, które mamy, mają jednak zaj* repertuar i infrastrukturę, skoro nikt nie odważa się do nas przyjść zrobić multipleksu. A my tego nie potrafimy docenić...
Coś jest nie halo w tym temacie. Gemini błagało Multikino i CC żeby się do nich wprowadziły. I dupa. Helios się rozwija i montuje kina na wioskach. I znów dupa.
PS Kto mi wykropkował d u p ę?
Coś jest nie halo w tym temacie. Gemini błagało Multikino i CC żeby się do nich wprowadziły. I dupa. Helios się rozwija i montuje kina na wioskach. I znów dupa.
PS Kto mi wykropkował d u p ę?
-
- Rhetor
Sama się wykropkowała
Trzeba było cenzora mniej restrykcyjnie skonfigurować
Trzeba było cenzora mniej restrykcyjnie skonfigurować
Wysłane z mojej budki telefonicznej
PCPR Tarnów i problemy rodziny zastępczej z dziećmi z RAD
PCPR Tarnów i problemy rodziny zastępczej z dziećmi z RAD
-
- Rhetor
-
- Rhetor
Widocznie spółka Helios i inne jej podobne kierują się jeszcze innymi wskaźnikami, o których nie wiemy (nie wiedzą pewnie i urzędnicy w magistracie), a wynika z nich to, co napisałam.
A tak poważnie, ciekawa jestem jakimi to kryteriami kierują się te firmy, decydując o lokalizacji kina w takiej a nie innej miejscowości.
A tak poważnie, ciekawa jestem jakimi to kryteriami kierują się te firmy, decydując o lokalizacji kina w takiej a nie innej miejscowości.
Ja tylko sugeruję prawdopodobne przyczyny omijania nas przez dużych graczy: będąc operatorem sieci nie wpakowałbym się do Tarnowa gdzie już są 2 kina przygotowane technicznie na to co oferuje współczesne kino; ja tu wpakuję dużą kasę w multipleks przy galerii czy osobne kino podczas gdy obecne kina bez ponoszenia kosztów po prostu podrasują repertuar i w takim otoczeniu konkurencyjnym to ja będę odrabiał poniesione koszty długimi latami w zapadającej się kulturalnie mieścinie, gdzie lud ubiera się w Panoramie czy na odzieżówce w Carrefourze bo galerie za drogie, podczas gdy dotowani z kas urzędów konkurenci będą mogli egzystować w nieskończoność poniżej progu rentowności.
Tarnów na początek nie potrzebuje multipleksu tylko sprawniejszych zarządców TCK/MCK.
Tarnów na początek nie potrzebuje multipleksu tylko sprawniejszych zarządców TCK/MCK.