Gdy by nie DURNE przepisy można by wprowadzić szybko i sprawnie Podpis Elektroniczny.
Wystarczy w Dowód Osobisty wstawić mikrochip : na nim zawrzeć : Podpis Elektroniczny, zakodowane Odciski Palców, skan Tęczówki i Siatkówki Oka - do tego kartoteka medyczna. Dane weryfikowane by były w momencie odbioru Dowodu. Całość funkcjonuje od LAT w prywatnych firmach.
Dowód z Podpisem Elektronicznym : podpisywanie dowolnych dokumentów - w internecie też. Ja Profil Zaufany podpisałem i zweryfikowałem Podpisem, deklaracje podatkowe też nim podpisuję.
Odciski Palców - najniższy, szybki i ŁATWY sposób weryfikacji, starsza osoba mogła by włożyć Dowód w czytnik i przyłożyć palec/dłoń - alternatywa dla numeru PIN przy zwykłym podpisie.
Skan Tęczówki : bezpieczniejszy i również SZYBKI sposób : odczyt jest szybki i nie trzeba przykąłdać oka do skanera - na przykąłd bramki na lotniskach w Australii tak działą - w paszporcie mamy to zaszyte. MOżna by wybierać małe kwoty z bankomatu - nasz Dowód został by "spięty" z kontem - nie mamy karty płatniczej, a potrzebujemy kupić bilet.
Skan Siatkówki - najdokładniejsza metoda - zapewniająca bezpieczeństwo klasy wywiadu
![:mrgreen:](./images/smilies/icon_mrgreen.gif)
Kartoteka Medyczna - tu chyba każdy wie o co chodzi - dodatkowo w bazie ZUS jest informacja czy jesteśmy ubezpieczeni. Idziemy do lekarza i on moze odczytać naszą kartotekę, na co chorujemy - chorowaliśmy, jakie laki zażywamy czy nam przepisano itd.
Całość już działa, sam instalowałem system kontroli dostępu i ewidencji czasu pracy bazujący na Skanie Tęczówki oka i Karcie z Chipem RFid (radiowy) - ludzie przechodzili przez bramkę a kamera ich "zczytywała" i zapisywąła kiedy weszli/wyszli.
Ale mamy przetargi - na których zarobić muszą urzędnicy - i to co można by wprowadzić w dwa lata i powinno kosztować 1/10 - kosztuje tyle - i nie wiadomo KIEDY będzie działać.