Remont stadionu piłkarsko-żużlowego
Re: Remont stadionu piłkarsko-żużlowego
Byli tacy co im się marzyło zadaszenie toru, coby zawody żużlowe mogły być rozgrywane bez względu na aurę, a według tej wizualizacji to kupując droższy bilet na trybunę trzeba będzie mieć na wszelki wypadek parasol
No ale tak wygląda budowa obiektów użyteczności publicznej po tarnowsku
No ale tak wygląda budowa obiektów użyteczności publicznej po tarnowsku
Bądź tak mało konkretny, jak to tylko możliwe, dzięki temu nikogo nie urazisz.
Ogólnie stadiony w miastach wielkości Tarnowa kosztują około 100 mln aby spełniały potrzeby miasta. Z budżetowych projektów mogę dać to:
Kolporter Arena Kielce - 48 mln:
Piast Gliwice - 54 mln:
Stal Gorzów - 40 mln (coś podobnego):
Kolporter Arena Kielce - 48 mln:
Piast Gliwice - 54 mln:
Stal Gorzów - 40 mln (coś podobnego):
http://www.radiokrakow.pl/wiadomosci/ta ... przetargu/" onclick="window.open(this.href);return false;
ICE In Case of Emergency, w nagłym wypadku
Szkoda, że nie falistą. Byłoby jeszcze taniej.blachę perforowaną
Nowość dnia dzisiejszego i kolejny manewr na zmniejszenie kwoty:
Pytanie nr 1:
Prosimy o wyjaśnienie rozbieżności pomiędzy wytycznymi PGE Ekstraligi, a odpowiedziami na pytania. W wytycznych PGE Ekstraligi żużlowej na str 6 określono, że stadion ma posiadać "trzy wewnętrzne sieci internetowe (WiFi i Kablowa) - jedna produkcyjna, druga dla mediów i trzecia dla publiczności z przeznaczeniem na usługi stadionowe" oraz w dalszej jej części, jednoznacznie określono, że stadion ma być wyposażony w stację pogodową online.
W odpowiedziach na pytania określono, że zasięg WiFi powinien obejmować pomieszczenia biurowe, administracyjne i skyboxy oraz, że nie należy uwzględniać wyposażenia obiektu w stację pogodową. Czy te zakresy robót należy przewidzieć w wycenie zgodnie z wytycznymi PGE Ekstraligi, czy brakujące elementy Zamawiający zakupi i zainstaluje własnym kosztem ?
Odpowiedź nr 1:
Zamawiający wyjaśnia, iż należy przewidzieć wyłącznie trasy kablowe dla zapewnienia dostępu do sieci Wi-Fi dla publiczności oraz przygotować okablowanie pod montaż stacji pogodowej, która będzie zakupiona przez Zamawiającego w drodze odrębnego postępowania.
I po budowie, brawo Romek!!!
http://www.radiokrakow.pl/wiadomosci/ta ... moscicach/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.radiokrakow.pl/wiadomosci/ta ... moscicach/" onclick="window.open(this.href);return false;
Maciek
Przy tych cenach faktycznie należy się zastanowić nad zasadnością przebudowy stadionu w tym momencie. Najpierw prawie 60 mln na halę Jaskółki (z którą jest problem) teraz 90 mln na stadion - daje to 150 mln na sport w ciągu kilku lat. Nie jestem wrogiem wydawania na to pieniędzy ale patrząc na skalę niedoinwestowania w innych dziedzinach wydaje mi się to zbyt dużo w tak krótkim czasie w stosunku do możliwości budżetowych miasta. Sumarycznie to jest kwota z którą można by ostrożnie myśleć chociażby o wschodniej obwodnicy Tarnowa.
Inną sprawą jest to dlaczego remont został tak strasznie niedoszacowany, czy po prostu oferenci zawyżają ceny, czy magistrat zaniżył swoją ofertę. Bo rozjechanie się kwot o ponad 2 razy jest dla mnie bardzo dziwne.
Inną sprawą jest to dlaczego remont został tak strasznie niedoszacowany, czy po prostu oferenci zawyżają ceny, czy magistrat zaniżył swoją ofertę. Bo rozjechanie się kwot o ponad 2 razy jest dla mnie bardzo dziwne.
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe" S. LEM
A nie mówiłem/pisałem?
Tak przy okazji zapytam, czy był jakiś optymista w tym temacie?
Tak przy okazji zapytam, czy był jakiś optymista w tym temacie?
Zdziwiony nie jestem.
-
- Rhetor
dddsss pisze:I po budowie, brawo Romek!!!
Jestem przeciwnikiem Romana, ale na zdrowy rozum to co mial zrobić? Dac 100% więcej, bo Unia musi sobie pojeździć?
"Ludzie którzy głosują na nieudaczników, złodziei, zdrajców i oszustów nie są ich ofiarami. Są ich wspólnikami". George Orwell
Mógł zatrudnić kompetentnych ludzi, a nie debi... co nie potrafią oszacować inwestycji...
Maciek
Oszacowali - zauważyłeś, że były szalone zmiany i wycinanie co się da z zakresu przetargu?
No chyba nie oszacowali skoro się walneli o 100%, ale jak w tarnowie prezydent i radni zajmują się zakazami sprzedaży alkoholu w nocy zamiast poważnymi sprawami to jak ma być dobrze w Tarnowie...?
Maciek
Ja tam się cieszę że remont poczeka na lepsze czasy. Gdyby ten remont się powiódł, mielibyśmy niskobudżetowy barak przypominający stadion, który czekałby kolejne X lat na sensowny remont. Być może w przyszłości nastąpi również rozłączenie stadionów. Z aktualnego możnaby było zrobić pełnowymiarowy żużlowy a piłkarski niższej klasy wybudować w innym miejscu. Przy okazji wpływając na dekoncentrację imprez.