Remonty ulic w Tarnowie
Re: Remonty ulic w Tarnowie
Mogli wystąpić o pozwolenie na wycięcie drzew przy jezdni, poszerzyć ją i zrobić lewo skręty, może to by troszkę odkorkowało drogę w godz. szczytu. Bo raczej zrobienie pasa, który byłby otwierany w danym kierunku w zależności od natężenia ruchu jest chyba ponad miarę i nie wiem czy do końca skuteczny.
na dobudowywanym prawo skręcie z Szpitalnej w Słoneczną zastosowano słupy oświetleniowe z lampami LED
Zauważyłem że te lampy montują nie tylko w Tarnowie ale i w okolicach. Dobre rozwiązanie oby tak dalej. Jeszcze niech oświetlą wszystkie przejścia takimi lampami na Słowackiego. Albo mrugające światło żółte gdy pieszy zbliża się do przejścia.
Ale prawoskręt nadal nie odpalony. Chyba na deszcz czekają z malowaniem oznakowania, bo droga jest już gotowa.
Wiadukt na Krakowskiej znów zalany....
Przy większych opadach to może być dramat.
Przy większych opadach to może być dramat.
Jeszcze w temacie:
http://www.rdn.pl/news/wiadukt-zalany-k ... wencja-rdn" onclick="window.open(this.href);return false;
Cytując klasyka: "to jest k...a jakiś dramat".
http://www.rdn.pl/news/wiadukt-zalany-k ... wencja-rdn" onclick="window.open(this.href);return false;
Cytując klasyka: "to jest k...a jakiś dramat".
Zerknąłem na BIP ZDiK i dowiedziałem się, że:
1. Drugi raz nie udało się rozstrzygnąć przetargu na przebudowę skrzyżowania Starodąbrowska-Wojska Polskiego na rondo
2. Jest przetarg na remont ul. Braci Saków i przebudowę skrzyżowania tej ulicy i Okrężnej na rondo (co nie jest głupie)
1. Drugi raz nie udało się rozstrzygnąć przetargu na przebudowę skrzyżowania Starodąbrowska-Wojska Polskiego na rondo
2. Jest przetarg na remont ul. Braci Saków i przebudowę skrzyżowania tej ulicy i Okrężnej na rondo (co nie jest głupie)
Ad. 1 W zasadzie to nie dziwię się, że nie ma oferentów, rozmiar tej "przebudowy" jest taki "duży", że spokojnie można to zlecić miejskiemu PUKowi, kółko na środku tradycyjnie zlecić Wes-Budowi, a malowanie i znakowanie WIMEDowi i po co przetarg...Goscinny pisze:Zerknąłem na BIP ZDiK i dowiedziałem się, że:
Ad. 2 To jest tylko przetarg na projekt - więc do przebudowy to jeszcze lata długie mogą minąć...
Dlaczego nie chcesz w swojej wizji malowania jezdni dać zarobić firmie z Tarnowa - Efektar-owi?
To było tylko przykładowe zestawienie
Drzewa które są w skrajni drogowej i tak muszą być usunięte i na te Konserwator wyrażał zgodę gdy były rozmowy o rozbudowie ul. Kwiatkowskiego.sotiv pisze:Mogli wystąpić o pozwolenie na wycięcie drzew przy jezdni, poszerzyć ją i zrobić lewo skręty, może to by troszkę odkorkowało drogę w godz. szczytu. Bo raczej zrobienie pasa, który byłby otwierany w danym kierunku w zależności od natężenia ruchu jest chyba ponad miarę i nie wiem czy do końca skuteczny.
Zgodnie z Rozporządzeniem dot. oznakowania projektowana jezdnia o szerokości 9m wystarczyłaby na trzy pasy - ale żeby było bezpiecznie zarządca musi spełnić swój obowiązek i usunąć drzewa które nie powinny być w skrajni.
Spokojnie można by zrobić lewoskręty (oprócz odcinka gdzie ulica jest zawężona przy nowej zatoce po północnej stronie), ale jakoś Kierownictwo miasta nie chce iść na udry z mieszkańcami Mościc o wycinkę drzew, które i tak muszą być wycięte.
Pas o zmiennym kierunku ruchu nie wchodzi w rachubę bo odcinek jest za krótki i za dużo zjazdów. Takie pomysły są realne na jakiś np. dużych drogach dojazdowych do miast gdzie jest ograniczony (wyeliminowany) problem lewoskrętów.
-
- Rhetor
Dziś gumiak komando łatało dziury koło nowego szpitala, ponadto niektórzy z komanda mają zapędy samobójcze i wyłażą nie patrząc prosto pod koła.
Wysłane z mojej budki telefonicznej
PCPR Tarnów i problemy rodziny zastępczej z dziećmi z RAD
PCPR Tarnów i problemy rodziny zastępczej z dziećmi z RAD
Dzisiaj po 7 od szpitala do ronda wypadły chyba z trzy duże dziury, niby oznakowane ale słabo. Koło Lotosu na środku stał radiowóz na sygnałach i "osłaniał" jedną, obok jakiś dostawczak, pewnie uszkodzony. Dziury były kwadratowe i to były chyba odkrywki zrobione przed remontem tej drogi. Co ciekawe PUK zaraz był na miejscu!
-
- Archont
Powiedzcie mi kto i w jakim celu wyłącza tak wcześnie oświetlenie ulic rano?! Ulica ks. Sitki i dalej Słowackiego. Nie lepiej jest na Starodąbrowskiej w okolicach stacji Statoil. Sitki i Słowackiego aż do ronda na Klikowskiej kompletna ciemność a jest tam bardzo duża liczba przejść dla pieszych i spory ruch szczególnie rano. Wczoraj podczas tych opadów do tego ta ciemność jest tragicznie. Co chwilę ktoś gwałtownie hamował przed przejściem bo ludzie szli a nic nie widać! W tym mieście ktoś nad tym panuje?!
-
- Rhetor
Faktycznie, dzisiaj jadąc Narutowicza koło siódmej ledwo zauważyłem ludzi na przejściu obok policji. Tam dzieci do szkoły chodzą.
Nie jestem KODziarzem, gorszym sortem, donosicielem, Bolkiem, ani TW.