Jak zarobić 1 mln 600 tys.

Wiadomości "z miasta".

Autor tematu
MST wónraT
Rhetor

Jak zarobić 1 mln 600 tys.

Post autor: MST wónraT »

Państwowe Zakłady Azotowe w Tarnowie zrezygnowały w 2007 r. z windykacji 1,6 mln zł od Mieczysława Grada, brata Aleksandra - ministra skarbu w rządzie Donalda Tuska – dowiedziała się „Gazeta Finansowa”.

Mieczysław Grad był właścicielem handlującej nawozami Rolmos Susiec. Założył ją na początku lat 90. wspólnie z bratem Aleksandrem, który po zajęciu się polityką, zrezygnował z udziałów.

W 2006 r. ZA w Tarnowie-Mościcach rozpoczęły starania windykacji 1,6 mln zł wobec Mieczysława Grada z tytułu poręczenia przez niego zobowiązań innej firmy.–Sprawa wlokła się z powodu braku entuzjazmu zakładowych prawników – mówi „Gazecie Finansowej” Józef Boryczko, były dyrektor finansowy ZA w Tarnowie-Mościcach firmy Józefa Boryczko.

W sierpniu 2007 r. Sąd Apelacyjny w Krakowie prawomocnie uchylił nakaz zapłaty z tytułu realizacji weksla wobec Mieczysława Grada. Powodem były błędy w wypełnieniu weksla przez pracowników ZA w Tarnowie-Mościcach, a także fakt iż poręczenie Mieczysław Grad wystawił bez zgody żony, z którą ma wspólnotę majątkową.

Spółka nie skorzystała z prawa do kasacji, a także innych prób uzyskania pieniędzy z majątku odrębnego dłużnika. - Po uzyskaniu opinii prawnych z zewnętrznych wobec spółki kancelarii prawnych zrezygnowano z kasacji, bowiem był to okres rozpoczęcia prac nad debiutem giełdowym i wobec oceny tych kancelarii, taka informacja mogłaby utrudniać przygotowanie do debiutu giełdowego – twierdzi Hanna Węglewska, rzecznik prasowy Grupy Kapitałowej Zakładów Azotowych w Tarnowie-Mościcach.

W październiku 2007 r. wybory wygrała wybory, a 16 listopada 2007 r. Aleksander Grad został ministrem skarbu państwa w rządzie Donalda Tuska.

Więcej jutrzejszym wydaniu tygodnika „Gazeta Finansowa”, www.gf24.pl :!:

tarnowiack
Archont

Post autor: tarnowiack »

oj tam oj tam... milion wte, milion wewte... czepiają się. biznesmeni nie kradną tylko zarabiają... :roll:

kradną biedni.

Awatar użytkownika

Goscinny
Rhetor

Post autor: Goscinny »

MST wónraT pisze:Sprawa wlokła się z powodu braku entuzjazmu zakładowych prawników
Brak słów...

Awatar użytkownika

defekator
Rhetor

Post autor: defekator »

Przecież to norma w spółkach z udziałem skarbu państwa.
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe" S. LEM

Awatar użytkownika

maup
Thesmothetai

Post autor: maup »

jakby się kiedyś okazało, że mam np. raka i parę miesięcy życia, to kupię sobie sztucer....
Zwierciadła Nehaleni dzielą się na uprzejme i rozbite

Autor tematu
MST wónraT
Rhetor

maup pisze: kupię sobie sztucer....

ale to trzeba rozgrzanym żelazem lub publicznie na rynku...

Awatar użytkownika

defekator
Rhetor

Post autor: defekator »

maup pisze:jakby się kiedyś okazało, że mam np. raka i parę miesięcy życia, to kupię sobie sztucer....

A gdzie Ty ten sztucer kupisz? Przecież i tą opcję przewidzieli ograniczając prawo do posiadania broni dla własnych wybrańców :D

Awatar użytkownika

Jela
Thesmothetai

Post autor: Jela »

Sztucer nie problem. Wybrał bym raczej coś w rodzaju garłacza. Trudno nie trafić. :)
Pojawia się jednak pytanie dlaczego ? Przecież tak jak zabójca z Krzyskiej tak i w tym przypadku są jakieś powody. Motywacja do takiego działania. Coś jest nie tak w całym systemie. Mam dziwne wrażenie, że chęć do bogacenia się wyprzedza rozwiązania prawne w sensie ustalania reguł gry. Jak znam życie tak jestem pewien, że ta sprawa rozmyje i zniknie.
Zając najlepszy jest w śmietanie.

halford
Rhetor

Post autor: halford »

Żałujecie biednemu chłopu...
3150 A Rh+

Awatar użytkownika

LordRuthwen
Rhetor

Post autor: LordRuthwen »

defekator pisze:A gdzie Ty ten sztucer kupisz? Przecież i tą opcję przewidzieli ograniczając prawo do posiadania broni dla własnych wybrańców
Nie bój nic, obecnie prawo jest tak skonstruowane, że pozwolenie to nie problem, do celów kolekcjonerskich oczywiście. Na to pozwolenie kupisz nawet przeciwsprzętowe 12,7 mm.
Dodatkowo wszystko, czego nie jesteś w stanie przenieść samodzielnie, czyli np. hałbica czy cięższy moździerz, nie jest bronią :P

Boruta
Archont

Post autor: Boruta »

defekator pisze:A gdzie Ty ten sztucer kupisz? Przecież i tą opcję przewidzieli ograniczając prawo do posiadania broni dla własnych wybrańców :D
Zawsze może kupić broń czarnoprochową, bez zezwolenia. Jak wcześniej poćwiczy to sobie poradzi. Życzę udanych łowów, darz bór :mrgreen:

Autor tematu
MST wónraT
Rhetor

Ciekawe czy ZA nadal zatrudniają "Sprawa wlokła się z powodu braku entuzjazmu zakładowych prawników" i dlaczego o sprawie teraz przypominiał sobie były dyrektor finansowy.

Awatar użytkownika

Jela
Thesmothetai

Post autor: Jela »

Czy Ty się dobrze czujesz ? Zwolnić prawnika ? A może psychoanalityka ? Są zawody ponad prawem. Gdy pani notariusz z oburzeniem stwierdziła, że nie muszę sprawdzać ich wypocin gdyż jest osobą zaufania publicznego a mimo tego były błędy. Paszcza jej się nie zamykała, No i zrobić ? Brutalnie mówiąc olałem ją. Rób swoje cipo a jako obywatel mam cię prawo sprawdzić. Tego brakuje w opisywanym przypadku.
Zając najlepszy jest w śmietanie.

Autor tematu
MST wónraT
Rhetor

Jela pisze: A może psychoanalityka ?
Wystarczy powiatowy PrOkurator.

trix
Rhetor

Post autor: trix »

jakby się kiedyś okazało, że mam np. raka i parę miesięcy życia, to kupię sobie sztucer....
Mnie się marzy steyr aug... . Oczywiście jako produkt kolekcjonerski :].
Szmaciak chce władzy nie dla śmichu, lecz dla bogactwa, dla przepychu, chce mieć tytuły, forsę, włości i w nosie przyszłość ma ludzkościĄ - Tow Szmaciak.

ODPOWIEDZ