Tarnowskie Forum - Tarnowska Agora
Miejsce wymiany myśli i idei

Szef kuchni poleca - Jak przyrządzić ligawę wołową

Jakub Kwaśny - 12-02-2010, 18:46
Temat postu: Jak przyrządzić ligawę wołową
Czy ktoś ma jakiś fajny przepis na ligawę wołową? ;)
Tylko tak, żeby nie było bardzo kalorycznie :P więc smażenie odpada, najlepiej duszenie tylko w czym, żeby nie była sucha i twarda?! :D

Dorota1975 - 12-02-2010, 18:56

i jeszcze sposób podania - obowiązkowo bez ziemniaków :mrgreen:
sainte_nitouche - 12-02-2010, 22:51

Ligawa ma to do siebie ze bywa twarda i sucha, wiec trzeba sie nad nia pare godzin pomeczyc.
I najlepiej ją wczesniej 'zmasakrowac' - do postaci bitek albo zrazow (zawinietych np. z boczkiem i korniszonem), po czym dusic w jakims sosie (dobrze sie z grzybowym komponuje) tak jakies ze 4 godziny :)

Jakub Kwaśny - 12-02-2010, 22:53

Skąd ja Ci teraz wezmę korniszony ? :P :P:P
rzuf - 12-02-2010, 23:48

Minimum 4 h duszenia ;)
opornik - 12-02-2010, 23:55

najcenniejsze bo najdelikatniejsze mięso z tylnych mięśni wołu. Ma delikatną włóknistą strukturę i jasno-czerwoną barwę. Bardzo cienko pokrojone mięso wołowe, polane oliwą oraz przyprawione solą i pieprzem można podawać jako przystawkę w postaci carpaccio.
Podajemy jako przystawkę przed daniem głównym, miłym dodatkiem będzie wytrawne czerwone wino.

smacznego:)

Jela - 22-02-2010, 08:59

Tu z Opornikiem całkowicie się zgadzam. :)
Kubo nie da się udusić wołowiny bez smażenia. Bez tego powstanie sztuka mięsa podobnie jak ozór czy inne takie. :)
Zrobiłbym to po swojemu. Mocno rozgrzany olej, naprawdę mocno, smalec da ten sam efekt a nawet lepszy. Dlaczego mocno rozgrzany ? A dlatego, że przy kilkuminutowym smażeniu tłuszcz nie przenika do wnętrza mięsa. Powstaje jedynie brązowa warstwa na zewnątrz. Trzeba tylko zrobić to tak by odpowiednim momencie zdjąć mięso z patelni. Rzecz w tym, że wewnątrz mięsa jest sporo wody a ta nie dopuszcza do wniknięcia tłuszczu o ile smażenie nie jest za długie. Woda nie łączy się z tłuszczem. :)
Można po smażeniu pozbyć się tłuszczu układając usmażone porcje na serwecie czy bibule nie zapominając przykryć tym samym z góry. Jeśli ktoś ma obsesję na punkcie tłuszczu po włożeniu do garnka z wodą i zagotowaniu wystarczy zebrać te kilka kropel z powierzchni wody. Mięso zawiera w sobie pewną ilość tłuszczu a w ten sposób można pozbyć się tegoż na tyle, na ile to możliwe.
Później duszenie w ciągu 2 godzin z warzywami : drobno pokrojona cebula zapieczona wraz z tak samo pokrojoną marchewką, porem i selerem na suchej blasze w 180 stopniach przez 20 minut, bez tłuszczu. Do tego curry, można je zrobić samemu z kurkumy, imbiru i innych takich, przepisy łatwo znaleźć. :)

Inna wersja to przystawka na zimno w szarym sosie, jak pisze Opornik, ale to banalne choć dobrze zrobione znakomicie smakuje.


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group